Har du nått vägs ände och insett att du har alldeles för stora lån och krediter som du inte klarar av att betala tillbaka. Tar du lån varje månad för att hantera tidigare lån eller för att spendera pengarna på lyxkonsumtion?

Oavsett anledningen till varför du läser den här guiden så har du kommit rätt och vi på 1Snabblån.se vill verkligen att det ska lösa sig för dig. Först och främst så är det dags att sluta ta lån. Tänk dig att du drar i nödbromsen och det kommer bli en skumpig resa men det är enda vägen för att du ska kunna lösa dina problem.

Har du inte läst våran del om hur man ser över sin ekonomi kan du göra det här.
Den innehåller värdefull information om hur du kan se över din ekonomi och påbörja arbetet för att i slutändan kunna bli skuldfri.

Lös problemet!

Har du inte möjligheten att betala tillbaka de lån du har och än så länge inte har några betalningsanmärkningar så är det dags att se om du kan samla ihop de lånen och krediterna du samlat på dig och ta ett vanligt privatlån för att lösa dessa.

Om du redan har betalningsanmärkningar så är det dags att börja ringa runt till de långivare du använt dig av för att helt enkelt berätta om din situation. Oftast så är de villiga att sätta upp en betalningsplan för att du ska kunna klara av att betala tillbaka pengarna. Gör detta så fort som möjligt även om du kan samla ihop dina lån och krediter för att betala av med ett privatlån.

Du vill inte att dessa ska växa när de skickas vidare till inkasso eller kronofogdemyndigheten.

Be om hjälp

Först så är det viktigt att känna till att kommunen du bor i är skyldig att hjälpa dig med rådgivning och hjälp när det gäller skulder och budget enligt skuldsaneringslagen. Vänd dig i första hand till socialtjänsten för att få hjälp. Det kan vara som så att du har möjligheten att med hjälp av kommunens skuldrådgivning ta dig ur skuldfällan du satt dig i.

Skuldsanering

Har det gått så långt att du inte kommer att kunna betala tillbaka de lån och krediter du tagit så finns det ett sista steg. Skuldsanering innebär att du under fem år betalar så mycket som möjligt av din lön för att betala tillbaka det du är skyldig och därefter är helt skuldfri.

Kommunen är precis som med hjälp om skulder och budget även skyldiga att hjälpa dig med hur du går vidare med att ansöka om skuldsanering.

För mer information om vad du kan få för hjälp och hur du kan kräva din rätt får du här:
http://www.konsumentverket.se/kontakt-och-vagledning/budget-och-skuldradgivning/