För ett par år sedan var P2P (Person to Person) lån väldigt ovanliga och det fanns ytterst få långivare eller företag som använde sig av konceptet. Numera så är det en växande industri där flera långivare erbjuder detta och en fullständig lista kommer att inkluderas i den här artikeln.

Om P2P

De senaste åren så har det skett en ökning av antalet P2P-företag som finns på marknaden och troligtvis så är det ett koncept som är här för att stanna. Principen bakom det hela är som vilken bankverksamhet som helst.

P2P-företaget lånar in pengar där företaget delar risken för utlåningen med personen som lånat ut pengarna. För detta så betalas en hög ränta ut ofta mellan 7 – 10 % och både P2P-företaget och personen som lånat ut pengar tjänar på det.

Det finns lite olika sätt att sköta en sådan verksamhet där tex Loanstep kräver att varje person får välja vilka som han eller hon ska låna ut pengar till. Något som gör att det tar mycket längre tid att få reda på om man får ett lån eller inte.

Ett annat alternativ är att P2P-företaget bestämmer och betalar enbart ut en ränta vilket gör att personen som lånat ut pengarna inte alltid kan kontrollera om personen som fått låna hade möjligheten att betala tillbaka lånet.

Är det värt att låna ut pengar via P2P

Som med nästan allting så är det svårt att säga ja eller nej till något sådant här. 1Snabblån.se tar inte på sig något ansvar om du försöker dig på detta. Först vill vi påpeka att det självklart inte är riskfritt och om personen som lånat pengarna inte betalar tillbaka så finns det en risk att du förlorar dessa under en tid åtminstone.

Fördelen med att låna ut pengar via P2P är att du inte riskerar att förlora pengarna om P2P-företaget får i konkurs då de enbart förmedlat pengarna.

Det finns en möjlighet att faktiskt få ut en hög ränta på att låna ut via P2P framförallt nu när bankerna inte erbjuder någon ränta som ens motsvarar den obefintliga inflationen vi har vid skrivande stund.